کد مطلب: 79338
ژاپن به "بچه حرف گوش کن" آمريکا تبديل شده/ ما نفعي از اتحاد با آمريکا نميبريم
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 750
به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري مشرق- استان اوکيناوا جنوبيترين استان کشور ژاپن است. 75 درصد از پايگاههاي آمريکا در ژاپن، در اوکيناوا قرار دارد و بيش از نيمي از 50 هزار نيروي نظامي آمريکا نيز در اين استان مستقر شدهاند؛ اگرچه اين جزيره کوچک تنها يک درصد از کل خاک ژاپن را تشکيل ميدهد.
مقامات محلي، سندي را امضا کردند که زمينه را براي ساخت يک پايگاه جديد در جزيره اوکيناوا هموار ميکند. دولت آمريکا مي خواهد پايگاه هوايي فوتنما، متعلق به تفنگداران دريايي، به شهر ناگو در ناحيه هنوکو منتقل شود. فرماندار اوکيناوا از اين برنامه پشتيباني مي کند، اما بسياري ديگر از ساکنان اوکيناوا، از جمله شهردار شهر ناگو، مي خواهند پايگاه بطور کامل از جزيره بيرون برده شود.
اعتراض مردمي نسبت به حضور سربازن آمريکايي در اوکيناوا
اعتراض مردمي نسبت به حضور سربازن آمريکايي در اوکيناوا
حدود 4 ماه پيش "سوسومو اينامينه" شهردار مخالف ساخت پايگاه هوايي جديد جنجال برانگيز امريکا در شهر ناگو، بار ديگر به عنوان شهردار اين شهر انتخاب شد. شهردار ناگو پس از پيروزي در انتخابات وعده داد تا با رد تمامي مجوزهاي ساخت اين پروژه از ساخت اين پايگاه نظامي جلوگيري کند.
"سوسومو اينامينه" شهردار شهر ناگو استان اوکيناوا
خوشحالي ساکنان اوکيناوا از انتخاب مجدد "سوسومو اينامينه" به شهرداري شهر ناگو
طرح انتقال پايگاه هوايي فوتنما، به شهر ناگو به دليل نگراني از جنايات فراوان از جمله تجاوز و قتل زنان و دختران ژاپني توسط سربازان آمريکايي صورت مي گيرد. اين طرح بخشي از طرحي گسترده تر براي کاهش حضور نظامي امريکا در اوکيناواست. در حال حاضر 30 هزار نيروي امريکايي در جزيره اوکيناوا مستقرند.
خبرنگار بين الملل مشرق مصاحبه اي تلفني را با "سوسومو اينامينه" شهردار شهر ناگو که قرار است پايگاه هوايي جديد آمريکا در آن احداث شود صورت داده که متن اين مصاحبه به شرح زير است:
"سوسومو اينامينه" شهردار شهر ناگو
***لطفاً درباره دليل سفرتان به آمريکا برايمان توضيح بدهيد.
قرار است تأسيسات جديد نظامي در ژاپن براي استفاده آمريکايي ها ساخته شود. آمريکا به عنوان طرف استفادهکننده از اين تأسيسات بايد با مسئوليتهاي مرتبط با اين مسئله به صورت کامل آشنا شود. براي همين است که من به اين کشور سفر کردهام.
***چرا شخص شهردار به آمريکا سفر کرده است تا اين کار را انجام بدهد؟ چرا مقامات دولتي ژاپن اين اطلاعرساني را به آمريکايي ها انجام نميدهند؟
نميدانم شما از اين خبر اطلاع داريد يا نه، اما فرماندار اوکيناوا پيشتر قرارداد ساخت اين تأسيسات را امضا کرده است. من تنها کسي هستم که مخالف اين طرح است. به عنوان تنها نماينده مردم ژاپن با اين طرح مخالفم. به همين دليل هم هست که به آمريکا آمدهام تا بتوانم درباره وضعيت ميداني در اوکيناوا به مسئولين آمريکا توضيح بدهم و به آنها اطلاعاتي را بدهم که کاملاً متفاوت است از شناختي که مقامات آمريکايي در حال حاضر از اين موضوع دارند.
کارولين کندي سفير آمريکا در ژاپن***در ماه فوريه سال جاري، سفير آمريکا در ژاپن با سفر به اوکيناوا با فرماندار اين استان ديدار کرد، اما درخواست شما را براي ديدار رد کرد. چرا سفير آمريکا حتي حاظر نشد با شما که مخالف اين طرح هستيد ديدار کند؟
البته من با سفير ديدار کردم، ولي اين ديدار غيررسمي و غيرعلني بود.
***چرا اين ديدار غيررسمي بود؟
زماني که سفير آمريکا به اوکيناوا سفر کرد، درخواستي از جانب شهرداري به سفير آمريکا ارسال شد. اما سفير آمريکا هيچگاه به درخواست شهرداري پاسخ نداد، هرچند پيش از ضيافتي که در استقبال از سفير آمريکا به مناسبت ورود به اوکيناوا ترتيب داده شده بود، سفير آمريکا پيشنهاد داد که اين ديدار صورت بگيرد، اما به صورت غيررسمي و غيرعلني.
***اگر امروز همهپرسي در استان اوکيناوا برگزار شود و در آن از مردم پرسيده شود که آيا رأي به حضور آمريکاييها در اوکيناوا ميدهند و يا خواستار خروج آنها هستند، به نظر شما نتيجه چه خواهد شد؟
اتفاقاً اخيراً يک نظرسنجي با همين مضمون صورت گرفته است، حدود يک ماه پيش. اين کار توسط يک روزنامه محلي صورت گرفت. 74 درصد از ساکنين اوکيناوا به تأسيس پايگاه نظامي جديد آمريکا در اوکيناوا "نه" گفتند. پيرو سؤال شما، به نظرم اگر امروز همهپرسي درباره حضور يا عدم حضور آمريکاييها در اوکيناوا صورت بگيرد، رأي مردم مسلماً "نه" به آمريکاييها خواهد بود.
***اگر مردم اينگونه مخالف حضور آمريکاييها و فعاليتهاي نظامي آنها در ژاپن و به خصوص استان اوکيناوا هستند، پس چرا دولت به خواسته مردم توجهي نميکند؟
قراردادي بين ژاپن و آمريکا بسته شده که بر اساس آن زماني که آمريکاييها از دولت ژاپن درخواست تأسيس پايگاه نظامي جديد در اين کشور ميکنند، ژاپن موظف است فضاي مورد نياز براي اين کار را در اختيار آمريکاييها بگذارد و علت پذيرش درخواست آمريکاييها توسط دولت ژاپن هم همين است.
***از زمان حضور نظاميان آمريکايي در استان اوکيناوا، پروندههاي زيادي از تجاوز اين سربازان به دختران و زنان ژاپني و حتي قتل مردم به دست آنها تشکيل شده است. اين در حالي است که دولت ژاپن اجازه هيچگونه برخورد با سربازان خاطي آمريکايي را ندارد و براي محاکمه و رسيدگي به پرونده اين سربازان، دولت ژاپن بايد آنها را به دولت آمريکا تحويل دهد. اين سربازها هم در نهايت براي رسيدگي به پروندهشان به آمريکا فرستاده ميشوند و هيچکس هم در جريان رسيدگي به پرونده آنها قرار نميگيرد. آيا پذيرش اين موضوع توسط ژاپن هم بخشي از همان توافقي است که به آن اشاره کرديد؟
علاوه بر توافقي که گفتم، توافقاتي هم درباره روابط بين دو کشور در زمان حضور سربازان و اتباع آمريکايي در ژاپن هم امضا شد که به موجب آنها در صورت بروز هر گونه اقدام مجرمانه توسط سربازان آمريکايي در حين انجام وظيفه، ژاپن حق محاکمه اين سربازان را ندارد.
"سوسومو اينامينه" شهردار شهر ناگو
***آقاي شهردار، شما صحبتهاي زيادي در خصوص توافق ميان ژاپن و آمريکا به ميان آورديد. اين در حالي است که سال 2010 اطلاعاتي توسط رسانهها فاش شد مبني بر اينکه دولت ژاپن و آمريکا طي جنگ سرد مخفيانه توافقنامهاي امضا کردهاند تا آمريکا بتواند سلاحهاي هستهاي وارد ژاپن کنند. آيا اين مسئله هم باز به توافق بين دو کشور برميگردد؟ آيا شما در اين خصوص هم توافقي کردهايد؟
اين اولين باري است که چنين چيزي را ميشنوم. خوشحال مي شوم اگر اطلاعاتي که در اين زمينه داريد را در اختيار من هم قرار بدهيد.
توضيحات: ژاپن تنها کشور دنياست که تا کنون مورد حمله اتمي قرار گرفته است. بعد از جنگ جهاني دوم و بمباران هستهاي هيروشيما و ناکازاکي به دست آمريکا، دولت ژاپن اعلام کرد که هرگز سلاح هستهاي نخواهد ساخت و اجازه ورود اين نوع سلاح به خاک خود را هم نميدهد.
در عين حال، آمريکا هم سلاحهاي هستهاي تاکتيکي و هم سلاحهاي هستهاي استراتژيک را در جزيره اوکيناوا ذخيره کرده است. و اين هم تحت توافق مخفي سال 1969 بين نيکسون رئيسجمهور آمريکا و "ايساکو ساتو" نخستوزير ژاپن صورت گرفت. به موجب اين توافقنامه آمريکا اجازه پيدا کرد تا سلاحهاي هستهاي خود را در شرايط اضطراري و با مشورت قبلي با ژاپن، به جزيره اوکيناوا منتقل کند. با اين وجود، سياست آمريکا از سال 1958 تا کنون اين بوده که اطلاعات درباره مکان سلاحهاي هستهاي خود را نه تأييد ميکند و نه انکار.
اين سابقه دولت آمريکا در امضاي توافقنامههاي مخفي با دولت ژاپن و در واقع سوق دادن دولت ژاپن به سمت زير پا گذاشتن قانون اساسي کشور که به وضوح خواستار منع گسترش سلاحهاي هستهاي شده بود و همچنين دروغ گفتن به مردم، موجب شده تا مردم ژاپن خواستار خروج نظاميان آمريکايي از کشورشان شوند.
***برنامه شما براي جلوگيري از تأسيس پايگاه نظامي جديد آمريکا در اوکيناوا چيست؟ چگونه ميخواهيد با اين مسئله مقابله کنيد؟
براي آنکه آمريکاييها بتوانند اين پايگاه نظامي را تأسيس و از آن استفاده کنند، بايد از جادهها و زيرساختهاي کشور ژاپن استفاده کنند. اعطاي مجوز چنين کارهايي در شهر ناگو به عهده شهرداري است. در صورتي که فرمانداري اقدام به اعطاي مجوز نکند، مقامات دولتي وارد ماجرا ميشوند و اختيارات آنها تعيين ميکند که آيا اين اتفاق صورت خواهد گرفت يا نه.
***ژاپن يک متحد مهم آمريکا محسوب ميشود و واشنگتن تلاش کرده تا از خاک ژاپن براي جلوگيري از افزايش قدرت چين استفاده کند. اما رابطه بين دو کشور چه نفعي براي ژاپن داشته است؟
به موجب قرارداد امنيتي ميان ژاپن و آمريکا، واشنگتن توانسته است تسلط زيادي روي ژاپن داشته باشد. بعد از جامعه جهاني دوم که ژاپن شکست خورد و بسيار تضعيف شد، همه توافقهاي بين دو طرف به نفع آمريکا تنظيم شده است. بنابراين واقعيت اين است که ژاپن اکنون به يک کشور زير دست آمريکا تبديل شده است. هيچ شکي در اينباره نيست.
تنها نفعي که ميتوان براي ژاپن متصور شد اين است که براي تأسيس پايگاههاي نظامي در ژاپن، اين کشور فقط تأمينکننده منابع مالي است و بقيه کار را آمريکا انجام ميدهد. البته نميتوان گفت که اين يک سود قطعي براي ژاپن است، اما باز هم در توافقنامه هاي دوجانبه اغلب سود را آمريکا برده است.
***آيا در آخر نکته ديگري هم هست که بخواهيد به مخاطبين ايراني اين مصاحبه بگوييد؟
ژاپن هميشه نقش يک بچه حرف گوش کن براي آمريکا را بازي کرده است. دولت مرکزي درباره انتشار تصاوير مربوط به اعتراضات مردم در اوکيناوا بسيار سختگير است. وقتي به اخبار تصميمات دولت ژاپن درباره مردم اوکيناوا گوش ميدهيد، به نظر ميرسد که اين مردم با مردم ديگر ژاپن متفاوت هستند.